Stichting C.O.O.G.

 

De stichting C.O.O.G. (Co÷rdinatie Onderzoek Oud Geestmerambacht) is in 1993 ontstaan uit een samenwerkingsverband van de historische verenigingen Harenkarspel, Langedijk, Koedijk en St. Pancras.
De grote promotor hiervan was
Ger Kalverdijk. Het doel van de stichting is om de belangstelling voor de geschiedenis van het Geestmerambacht en met name de sloot- en veldnamen te bevorderen.
Onder de bezielende leiding van Jan Kraakman als voorzitter komen de werkgroepen regelmatig bijeen in het Rechthuis van Oudkarspel.

De werkgroep archiefonderzoek, onder leiding van Annie Stierp is vele jaren bezig geweest met de transcriptie van Oud-Rechtelijke en NotariŰle archieven, met als doel de oude veldnamen van het Geestmerambacht in kaart te brengen. 
Wekelijks is een enthousiaste groep mensen in het archief te vinden om de archieven uit te pluizen van de plaatsen Warmenhuizen, Harenkarspel, Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, St. Pancras, Koedijk en Oudorp.

De resultaten van het noeste onderzoek in het archief worden in de computer gebracht door de computerwerkgroep, bestaande uit een groep mensen die alle in het archief verzamelde informatie in de computer zetten. De co÷rdinatie van het verwerken van de computergegevens is in handen van  Marianne Teunis. De gegevens worden in het genealogieprogramma Haza-Data gezet, waardoor naast alle info over de veldnamen ook een schat aan genealogische informatie beschikbaar komt.

Een eerste resultaat van het werk van de stichting was de publicatie
"Koedijk, meer dan 400 jaar water- en veldnamen", die in samenwerking met J.P. Geus tot stand kwam.

In september 2002 verscheen bij uitgeverij GENEABOEK het boek "Sint Pancras, Zuideinde en Oudorp, meer dan 4 eeuwen water en veldnamen", samengesteld door Jaap van Beek.
De meest recente publicatie is het boek "Oudkarspel, meer dan 4 eeuwen water- en veldnamen",
samengesteld door Gerard Boekel en Jacob Keizer en eveneens uitgegeven door GENEABOEK in november 2006.

Het 1e exemplaar werd 25 november 2006 uitgereikt aan de burgemeester van Langedijk, de heer J.F.N. Cornelisse.

In de boeken vindt u niet alleen veldnamen, maar ook een schat aan gegevens over de mensen die in de afgelopen eeuwen in dat gebied woonden.


email.gif (25129 bytes)Op het ogenblik wordt gewerkt aan een boek van Noord-Scharwoude.
Wilt u de indexen van de boeken bekijken of meer informatie krijgen over de uitgeverij GENEABOEK,
kijk dan even op de pagina van de uitgeverij
Geneaboek

De leden van de werkgroepen zijn regelmatig te vinden op bijeenkomsten, historische markten e.d. om het werk van de Stichting te promoten.

Op de foto: Marianne Teunis en Jo Geus.

email.gif (25129 bytes)Bent u ge´nteresseerd in het werk van de stichting of in de publicaties, stuur dan een e-mailtje om ons hiervan op de hoogte te stellen. 
U kunt ook donateur worden van de stichting (minimaal €. 8-- per jaar), waarvoor u de kwartaaluitgave de "COOG-Blick" ontvangt, alsmede een korting krijgt op de publicaties. Voor informatie of bestellingen kunt u contact opnemen met de secretaris van de stichting: Gerard Verlind: coogsecretaris@telfort.nl
De Stichting COOG heeft ook een eigen website!  Stichting COOG

 

Copyright ę 2016 Marianne Teunis, Alkmaar